Spullen naar de kleermaker brengen? Ik doe het (nog steeds)!

In deze huidige wegwerp-maatschappij is het iets wat weinig mensen nog doen. Hun schoenen, tassen en kleding naar de kleermaker brengen. Waarom zou je ook? Voor iets meer geld, heb je ook iets compleet nieuws! Toch? Ik vind het zonde, en breng daarom soms mijn spullen naar de kleer- of schoen-maker. Maar ik ben ook niet altijd helemaal zeker van mijn zaak.

Tassen en schoenen
Zeker als je tassen en schoenen veel draagt, verslijten ze. Het drukknoopje van een van handtassen was kapot, en hij kon niet meer dicht. Ik vond de tas eigenlijk nog veel te leuk om weg te doen. De schoenmaker heeft er met weinig moeite een nieuwe magneet in gezet. Je ziet er niets meer van en mijn tas kan nog een ronde mee.

Mijn Dr. Martens heb ik ook al een keer langs gebracht. Normaal gesproken loop je je hielen kapot in die schoenen, ik had het andersom. Ik liep met mijn hielen de schoenen kapot. Afgezien van het feit dat het zonde was, liepen mijn Dr. Martens ook niet meer lekker. Maar die ging ik zeker niet weggooien! Zo oud waren ze nog niet eens. De reparatie kosten iets meer dan de meeste andere reparaties (€ 20,-) maar gezien het feit wat Dr. Martens nieuw kosten had ik het er zeker voor over. Voor dat geld hebben ze mijn kapotte hiel verstevigd, en een nieuwe lap leer aan de binnenkant gezet. Op de andere hiel werd ook direct een extra lap leer bevestigd. Ik kon er weer op lopen!

In deze huidige wegwerp-maatschappij is het iets wat weinig mensen nog doen. Hun schoenen, tassen en kleding naar de kleermaker brengen. Waarom zou je ook? Voor iets meer geld, heb je ook iets compleet nieuws! Toch? Ik vind het zonde, en breng daarom soms mijn spullen naar de kleer- of schoen-maker. Maar ik ben ook niet altijd helemaal zeker van mijn zaak. Tassen en schoenen Zeker als je tassen en schoenen veel draagt, verslijten ze. Het drukknoopje van een van handtassen was kapot, en hij kon niet meer dicht. Ik vond de tas eigenlijk nog veel te leuk om weg te doen. De schoenmaker heeft er met weinig moeite een nieuwe magneet in gezet. Je ziet er niets meer van en mijn tas kan nog een ronde mee. Mijn Dr. Martens heb ik ook al een keer langs gebracht. Normaal gesproken loop je je hielen kapot in die schoenen, ik had het andersom. Ik liep met mijn hielen de schoenen kapot. Afgezien van het feit dat het zonde was, liepen mijn Dr. Martens ook niet meer lekker. Maar die ging ik zeker niet weggooien! Zo oud waren ze nog niet eens. De reparatie kosten iets meer dan de meeste andere reparaties (€ 20,-) maar gezien het feit wat Dr. Martens nieuw kosten had ik het er zeker voor over. Voor dat geld hebben ze mijn kapotte hiel verstevigd, en een nieuwe lap leer aan de binnenkant gezet. Op de andere hiel werd ook direct een extra lap leer bevestigd. Ik kon er weer op lopen!  Een spijkerrok laten vermaken ging niet helemaal volgens plan Begin dit jaar dacht ik de perfecte spijkerrok te hebben gevonden. Lekker veel stretch! In de winkel twijfelde is al tussen de maat M en maat L. De kleinere zat net iets te strak, de grotere net iets te ruim. Omdat ik wel wilde dat mijn kleding comfortabel zit, kocht ik de grotere maat. Had ik dat maar niet gedaan! Omdat het spijker is, én er stretch in zit, loop ik de rok uit. Ik had toch de maat M nodig. Het was te laat om de rok te ruilen. En ik keek het nog een tijdje aan met een riem, maar het irriteerde mij toch. Ik besloot de spijkerrok te laten vermaken. Nadat mijn moeder had geholpen thuis de juiste maat in de rok te zetten bracht ik de rok weg. Ik hield er regelrecht een trauma aan over. Toen ik begon te vertellen bij de kleermaker pakte hij een mesje, sneed de netjes aangebrachte draad die de nieuwe maat moest worden weg. Voor dat ik iets verder kon zeggen en doorhad wat er gebeurde, had hij het mes in de bovenste band gezet, los gehaald en bestond mijn rok uit een paar losse lapjes spijkerstof. Als klap op de vuurpijl pakt hij een schaar en knipt de bovenste band door midden. In SHOCK.  “Is goed, zaterdag klaar!” En ik stond weer buiten. What did just happen?! Het duurde een paar minuten voordat ik doorhad wat er zojuist was gebeurd en was bijgekomen. Gelukkig kon ik mijzelf redelijk snel bij elkaar rapen. Maar ik was mijn vertrouwen wel een beetje kwijt.  Het kwam allemaal goed! De reden dat de rok zo ‘open’ moest, was zodat de kleermaker de naadjes kon wegwerken. En dit gaf het mooiste resultaat. Wat heftig om te zien, maar het was met reden. Het resultaat is perfect en je ziet totaal niet dat de rok vermaakt is. Eerlijk. De kleermaker had dat niet voor mijn neus moeten doen. Misschien ook beter voor zijn imago, maar hij wist wel waar hij mee bezig was. Ik zal de volgende keer ook wel weer iets wegbrengen, alleen ik vertrouw er gewoon op en hoef ik het niet te zien. ;) Kleer- en schoen-makers zijn nog echte vakmensen! Je ziet nauwelijks dat ze er iets aan hebben veranderd. Helaas zie je er steeds minder. Ook bij ons in de stad zitten nog maar twee kleermakers en een schoenmaker. Zo jammer! Terwijl het goed bij de huidige ‘groene’ lifestyle past om je spullen te laten repareren in plaats van nieuwe te kopen. Hartstikke goed voor het milieu om je eigen spullen te hergebruiken! Brengen jullie nog wel eens spullen naar de kleer- of schoen-maker?  
De hielen in beide schoenen zijn verstevigd met extra leer. De naden aan de achterkant zijn doorgetrokken, waardoor je aan de buitenkant er niets van ziet.

Een spijkerrok laten vermaken ging niet helemaal volgens plan
Begin dit jaar dacht ik de perfecte spijkerrok te hebben gevonden. Lekker veel stretch! In de winkel twijfelde is al tussen de maat M en maat L. De kleinere zat net iets te strak, de grotere net iets te ruim. Omdat ik wel wilde dat mijn kleding comfortabel zit, kocht ik de grotere maat. Had ik dat maar niet gedaan! Omdat het spijker is, én er stretch in zit, loop ik de rok uit. Ik had toch de maat M nodig.

Het was te laat om de rok te ruilen. En ik keek het nog een tijdje aan met een riem, maar het irriteerde mij toch. Ik besloot de spijkerrok te laten vermaken. Nadat mijn moeder had geholpen thuis de juiste maat in de rok te zetten bracht ik de rok weg.

Ik hield er regelrecht een trauma aan over. Toen ik begon te vertellen bij de kleermaker pakte hij een mesje, sneed de netjes aangebrachte draad die de nieuwe maat moest worden weg. Voor dat ik iets verder kon zeggen en doorhad wat er gebeurde, had hij het mes in de bovenste band gezet, los gehaald en bestond mijn rok uit een paar losse lapjes spijkerstof. Als klap op de vuurpijl pakt hij een schaar en knipt de bovenste band door midden. In SHOCK.

“Is goed, zaterdag klaar!” En ik stond weer buiten. What did just happen?! Het duurde een paar minuten voordat ik doorhad wat er zojuist was gebeurd en was bijgekomen. Gelukkig kon ik mijzelf redelijk snel bij elkaar rapen. Maar ik was mijn vertrouwen wel een beetje kwijt.

Het kwam allemaal goed!
De reden dat de rok zo ‘open’ moest, was zodat de kleermaker de naadjes kon wegwerken. En dit gaf het mooiste resultaat. Wat heftig om te zien, maar het was met reden. Het resultaat is perfect en je ziet totaal niet dat de rok vermaakt is.

In deze huidige wegwerp-maatschappij is het iets wat weinig mensen nog doen. Hun schoenen, tassen en kleding naar de kleermaker brengen. Waarom zou je ook? Voor iets meer geld, heb je ook iets compleet nieuws! Toch? Ik vind het zonde, en breng daarom soms mijn spullen naar de kleer- of schoen-maker. Maar ik ben ook niet altijd helemaal zeker van mijn zaak. Tassen en schoenen Zeker als je tassen en schoenen veel draagt, verslijten ze. Het drukknoopje van een van handtassen was kapot, en hij kon niet meer dicht. Ik vond de tas eigenlijk nog veel te leuk om weg te doen. De schoenmaker heeft er met weinig moeite een nieuwe magneet in gezet. Je ziet er niets meer van en mijn tas kan nog een ronde mee. Mijn Dr. Martens heb ik ook al een keer langs gebracht. Normaal gesproken loop je je hielen kapot in die schoenen, ik had het andersom. Ik liep met mijn hielen de schoenen kapot. Afgezien van het feit dat het zonde was, liepen mijn Dr. Martens ook niet meer lekker. Maar die ging ik zeker niet weggooien! Zo oud waren ze nog niet eens. De reparatie kosten iets meer dan de meeste andere reparaties (€ 20,-) maar gezien het feit wat Dr. Martens nieuw kosten had ik het er zeker voor over. Voor dat geld hebben ze mijn kapotte hiel verstevigd, en een nieuwe lap leer aan de binnenkant gezet. Op de andere hiel werd ook direct een extra lap leer bevestigd. Ik kon er weer op lopen!  Een spijkerrok laten vermaken ging niet helemaal volgens plan Begin dit jaar dacht ik de perfecte spijkerrok te hebben gevonden. Lekker veel stretch! In de winkel twijfelde is al tussen de maat M en maat L. De kleinere zat net iets te strak, de grotere net iets te ruim. Omdat ik wel wilde dat mijn kleding comfortabel zit, kocht ik de grotere maat. Had ik dat maar niet gedaan! Omdat het spijker is, én er stretch in zit, loop ik de rok uit. Ik had toch de maat M nodig. Het was te laat om de rok te ruilen. En ik keek het nog een tijdje aan met een riem, maar het irriteerde mij toch. Ik besloot de spijkerrok te laten vermaken. Nadat mijn moeder had geholpen thuis de juiste maat in de rok te zetten bracht ik de rok weg. Ik hield er regelrecht een trauma aan over. Toen ik begon te vertellen bij de kleermaker pakte hij een mesje, sneed de netjes aangebrachte draad die de nieuwe maat moest worden weg. Voor dat ik iets verder kon zeggen en doorhad wat er gebeurde, had hij het mes in de bovenste band gezet, los gehaald en bestond mijn rok uit een paar losse lapjes spijkerstof. Als klap op de vuurpijl pakt hij een schaar en knipt de bovenste band door midden. In SHOCK.  “Is goed, zaterdag klaar!” En ik stond weer buiten. What did just happen?! Het duurde een paar minuten voordat ik doorhad wat er zojuist was gebeurd en was bijgekomen. Gelukkig kon ik mijzelf redelijk snel bij elkaar rapen. Maar ik was mijn vertrouwen wel een beetje kwijt.  Het kwam allemaal goed! De reden dat de rok zo ‘open’ moest, was zodat de kleermaker de naadjes kon wegwerken. En dit gaf het mooiste resultaat. Wat heftig om te zien, maar het was met reden. Het resultaat is perfect en je ziet totaal niet dat de rok vermaakt is. Eerlijk. De kleermaker had dat niet voor mijn neus moeten doen. Misschien ook beter voor zijn imago, maar hij wist wel waar hij mee bezig was. Ik zal de volgende keer ook wel weer iets wegbrengen, alleen ik vertrouw er gewoon op en hoef ik het niet te zien. ;) Kleer- en schoen-makers zijn nog echte vakmensen! Je ziet nauwelijks dat ze er iets aan hebben veranderd. Helaas zie je er steeds minder. Ook bij ons in de stad zitten nog maar twee kleermakers en een schoenmaker. Zo jammer! Terwijl het goed bij de huidige ‘groene’ lifestyle past om je spullen te laten repareren in plaats van nieuwe te kopen. Hartstikke goed voor het milieu om je eigen spullen te hergebruiken! Brengen jullie nog wel eens spullen naar de kleer- of schoen-maker?  
Er zitten aan beide kanten zo’n naad. Weggewerkt onder de bovenste band. Als je niet weet dat hij vermaakt is, zou je het niet zien!

Eerlijk. De kleermaker had dat niet voor mijn neus moeten doen. Misschien ook beter voor zijn imago, maar hij wist wel waar hij mee bezig was. Ik zal de volgende keer ook wel weer iets wegbrengen, alleen ik vertrouw er gewoon op en hoef ik het niet te zien. 😉

Kleer- en schoen-makers zijn nog echte vakmensen! Je ziet nauwelijks dat ze er iets aan hebben veranderd. Helaas zie je er steeds minder. Ook bij ons in de stad zitten nog maar twee kleermakers en een schoenmaker. Zo jammer! Terwijl het goed bij de huidige ‘groene’ lifestyle past om je spullen te laten repareren in plaats van nieuwe te kopen. Hartstikke goed voor het milieu om je eigen spullen te hergebruiken!

Brengen jullie nog wel eens spullen naar de kleer- of schoen-maker?

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *